Izabelle Grynthal står framför en hissdörr.
1 av 2
Izabelle Grynthal står framför en hissdörr. Foto: Kerstin Svenson.
Gabriel Richert, legitimerad psykolog sitter och pratar med Izabelle Grynthal.
2 av 2
Gabriel Richert och Izabelle Grynthal. Foto: Kerstin Svenson.

Hon går i terapi för att kunna åka hiss

9:25 min

Det skulle ta flera år innan Izabelle Grynthal insåg att hon var tvungen att  ta itu med sin hissfobi. Annars skulle hon inte klara av jobbet.

– Jag har haft klaustrofobi ganska länge, men det var för fem, sex år sedan som jag fastnade i en hiss. Sedan dess har jag inte åkt hiss alls.

Izabelle Grynthal har upplevt en stark rädsla för hissar. När hon påbörjade sina studier till sjuksköterska i Örebro insåg hon att hon förr eller senare skulle behöva åka i en patienthiss. Det fick henne att ta hjälp av Gabriel Richert som är legitimerad psykolog.

– Det första man gör är att förklara hur en fobi fungerar och hur man upprätthåller den genom att undvika det man är rädd för, säger Gabriel. 

Han träffade Izabelle vid tre tillfällen och med kognitiv beteendeterapi, KBT, fick hon hjälp att bota sin hissfobi.

KBT är en psykoterapeutisk behandlingsmetod där man arbetar med att förändra handlingsmönster, tankar och känslor.

Är du en av många som känner en stark rädsla för något speciellt som ormar, spindlar, att flyga eller vistas i trånga utrymmen?

En rädsla som kan variera från ångest eller ett starkt obehag till en panikartad känsla. Fobier för olika saker är vanligt.

Många berättar om det, andra väljer att inget säga, men det finns hjälp att få.

Under hösten ska Kerstin Svenson möta människor som har erfarenhet av olika fobier. Fobier skapar ofta begränsningar i vardagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista