Valsedlar.
1 av 2
En del partier tillåter att väljaren skriver upp egna namnförslag. Foto: Pontus Lundahl/TT
Rickard Linde, valsamordnare Länsstyrelsen Örebro län.
2 av 2
Rickard Linde, valsamordnare Länsstyrelsen Örebro län. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

#Valet2018: Slumpmässiga namn på valsedlar ska bort

1:05 min

I valet nästa höst går det inte att skriva upp namn hur som helst på valsedlarna längre eftersom vallagen har ändrats.

Om en väljare noterar ett extra namn måste kandidaten i förväg ha samtyckt till att vara kandidat till det aktuella partiet.

– Det säkerställer den fria nomineringsrätten samtidigt som man gör det på ett säkert sätt, säger Rickard Linde är valsamordnare på Länsstyrelsen i Örebro län.

Han menar att samtidigt så säkerställer man att det är personer som är intresserad av ett politiskt uppdrag som blir valda.

De flesta politiska partier har haft så kallade stängda listor på sina valsedlar, det går inte att skriva dit fler namn.

Men i vissa fall finns behov av att rekrytera nytt folk till sin organisation, kanske i en liten kommun med få aktiva. Sverigedemokraterna gjorde så i förra valet.

– I vissa kommuner har det blivit jättebra, vi har väldigt stor hjälp av de som skrivit på sig själva på valsedlarna och sen blivit aktiva och gått med i partiet, det säger distriktsordföranden för SD, Per Söderlund.

Enligt Per Söderlund har det i andra fall varit problem att folk från andra partier och ideologier också har kommit in på SD:s platser.

Vallagen tillåter fortfarande öppna listor i valet nästa höst, även om kandidaten alltså måste ha samtyckt innan valet. Men det blir nog inte aktuellt för Sverigedemokraterna, menar Per Söderlund.

– De direktiv vi har uppifrån är att vi inte kommer få ha det i partiet. Det är inte nått beslut fattat än men det lutar väl åt det hållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista