Michael Blixt, förvaltningschef, Västerporten
Lagstiftningen för kameraövervakning är restriktiv men Michael Blxt är förhoppningsfull. Foto: Aymen Mussa/Sveriges Radio, Arkivbild: Fredrik Sandberg/Scanpix

Droghandeln i Vivalla centrum ska stoppas med kameror

1:20 min

Den öppna droghandeln har blivit ett stort problem vid Vivalla centrum – nu vill fastighetsbolaget sätta upp nio kameror.

Fastighetsbolaget lämnade i våras in en ansökan om tillstånd till kameraövervakning i Vivalla centrum, som enligt polisen anses vara en knytpunkt för droghandeln i Vivalla.

Västerporten vill sätta upp nio kameror så att hela centrumet är övervakat, och på så sätt vill man få stopp på den öppna droghandeln – samtidigt som man vill öka tryggheten för kvinnorna i området.

Många Vivallabor har hört av sig till fastighetsbolaget och klagat på den öppna droghandeln som förekommer i Vivalla centrum.

– Det är många som påtalar för oss att den öppna droghandeln är ett problem. Barnfamiljer som handlar i centrumet ska inte behöva se sådant, säger Michael Blixt, förvaltningschef på Västerporten.

Trots att man infört centrumvärdar och satsat på andra sociala insatser så vill man införa kameror. Han berättar att kameraövervakningen ingår i de trygghetskapande åtgärder som de gör.

– Jag tror att man skrämmer iväg den här typen av verksamhet med hjälp av kameror, det är inte lika intressant att göra det inför kamerorna.

Men finns det inte en risk attt ni flyttar på problemet?

– Vi är ödmjuka inför den problematiken, får vi tillståndet godkänt kommer problemet att flyttas till andra platser men vi måste få bort den öppna droghandeln från centrumet, säger han. 

För att få tillståndet godkänt krävs det att man kan visa att platsen är särskilt brottsutsatt och att det skett under en längre tid.

På publika platser som Vivalla centrum, där det finns ett högt integritetsintresse, är det enligt Länsstyrelsen svårt att få tillstånd till kameraövervakning.

– Det görs alltid en bedömningen mellan integritetsintresset och övervakningsintresset, säger Rickard Linde, handläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

– Generellt sett är det inte vanligt med kameraövervakning över publika platser som torg eller liknande.

Tillstånd till kameraövervakning ska ges om intresset av övervakning väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad.

– Det finns säkert de som tycker att det är helt vansinnigt att vi vill sätta upp kameror för att man känner sig bevakad, men någonstans måste vi börja, säger Michael Blixt på Västerporten.

Men bland Vivallaborna går åsikterna isär, Fatiha Mountagui som bott i Vivalla i 12 år är positiv till kameraövervakning.

– Det händer mycket i Vivalla centrum och det är en bra idé, jag känner att blir som en trygghet för oss, säger Fatiha Mountagui som bott i Vivalla i över 12 år.

Vivallabon Klara Johansson håller inte med.

– Jag tycker att man ska vara försiktig med det. Om man sätter upp kameror måste det finnas ett bra syfte, Klara Johansson.

Inkomna kameraansökningar per år i Örebro Län:

2014: 32

2015: 21

2016: 33

2017: 33 hittills

Källa: Länsstyrelsen Örebro län

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista