Skolbuss, lekeberg, region örebro län, länstrafiken
Håkan Söderman, ordförande i kultur- och bildningsnämnden i Lekebergs kommun (M), och Mats Gunnarsson som är ordförande i i Region Örebro läns samhällsbyggnad, berättar att samarbetet nu avbryts. Foto: Montage: Sveriges Radio

Lekeberg river skolskjutsavtalet med Länstrafiken

Håkan Söderman (M): Det har funnits en del ytterligare att önska
0:49 min

Efter kritikstormen – nu har Region Örebro län och kommunen valt att avsluta samarbetet kring planeringen av skolskjutsar.

Det var redan i somras som flera föräldrar upprördes när de fick hem barnens planerade tider inför terminsstarten. En del fick flera bussbyten, och upp emot 80 minuters hemresa istället för en kvart. 

Bakgrunden var att Region Örebro län och Lekebergs kommun ingått i ett avtal om att Region Örebro län skulle stå för planeringen av skolskjutsarna – men skolskjutsreglerna tolkades olika, vilket drabbade flertalet elever. 

För en del elever har man under hösten lyckats lösa situationen – medan andra fortfarande haft problem att ta sig till skolan. 

Under tisdagsmorgonen meddelade representanter för Region Örebro län och Lekebergs kommun att man avslutar samarbetet med planeringen av skolskjutarna.

– Med de förändringar som gjorts i regelverket för skolskjutsar tror vi och den politiska ledningen i Lekeberg att vi uppnår bästa möjliga resultat genom att regionen lämnar tillbaka ansvaret för planeringen av skolskjutsarna till kommunen på ett strukturerat sätt, säger Mats Gunnarsson (MP), ordförande i Region Örebro läns nämnd för samhällsbyggnad i ett pressmeddelande. 

– Trygghet och säkerhet för eleverna har alltid varit, och är även i framtiden i fokus. Nu har vi tillsammans med regionen hittat lösningar som stämmer bättre överens med de politiska intentionerna samt de önskemål som kommit från föräldrar och barn, säger Håkan Söderman (M), ordförande i Lekebergs kommuns kultur- och bildningsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".