Örebro universitets rektor Johan Schnürer tillsammans med Högre utbildnings och forskningsministern Helene Hellmar Knutsson (S).
Örebro universitets rektor Johan Schnürer tillsammans med Högre utbildnings och forskningsministern Helene Hellmark Knutsson (S). Foto: Sofia Strandberg/Sveriges Radio P4 Örebro

Rektor rädd att kunskapsnivån kommer sjunka på Universitetet

Ministerns svar: Otroligt viktigt med kvalité
0:33 min

Ledningen för Örebro universitet är orolig för att kunskapsnivån på högskolorna ska sjunka om regeringens förslag om så kallat breddat deltagande går igenom.

Johan Schnürer, rektor på Örebro universitetet kritiserade regeringens förslag när ministern Helene Hellmark Knutsson (S) besökte universitetet under onsdagen.

Förslaget går i grunden ut på att regeringen vill att ungdomar från många fler bakgrunder än idag ska få möjlighet till högre studier, högskolan ska inte bara rekrytera barn från studievana miljöer.

Från högskolevärlden finns oro att det i förlängningen ska leda till att fler studenter med bristande grundutbildning kommer till högskolan, och att man där får kompensera för brister i grundskola och gymnasium.

Men ansvariga minister tror inte att förslaget kommer få de konsekvenserna.

– Det är otroligt viktigt att vi har kvalité som det viktigaste målet i vår utbildning, säger Högre utbildnings och forskningsministern Helene Hellmark Knutsson (S) när hon besökte Örebro universitet.

Förslaget är ute på remiss och hon säger att de tar in alla synpunkter de får.

– Men sen behöver vi också se till att fler får möjligheten och chansen att fler får möjligheten att komma till högre studier, säger Helene Hellmark Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".