Eva Wickström, boende i Vivalla.
Eva Wickström har drivit frågan länge men känner inte att politiker tar henne på allvar. Foto: Aymen Mussa/Sveriges Radio

Vivallaborna får gå en kilometer till närmaste busshållplats

1:22 min

Många Vivallabor känner sig otrygga när de ska ta sig hem från Vivalla centrum. De vill se en ny busshållplats vid Vivallaringen.

66-åriga Eva Wickström har bott i sitt röda tegelhus på Visgatan i Vivalla i nästan 20 år. Hon berättar att hon inte känner sig trygg när hon ska ta sig ta sig hem på kvällarna från busshållplatsen vid Vivalla centrum.

– Man tittar sig omkring, ett öga bakåt, ett framåt, ett åt sidan, är det någon där, säger Eva Wickström.

Många av Evas grannar känner likadant och hon har länge kämpat för att få en närliggande busshållplats.

– Det handlar om tryggheten för oss. Att vi också ska kunna ha en buss som gör att vi kan komma hem snabbare.

Vad tänker du om man istället gör andra trygghetsinsatser?

– Det hade varit bra med aktiva nattvandrare, men det bästa hade varit en busshållplats vid Lyrikgatan, säger Eva Wickström.

Men Mats Gunnarsson (MP), ordförande i Region Örebro läns nämnd för samhällsbyggnad, menar att man inte har några planer på att dra om busslinjen i Vivalla.

– Jag förstår att de känner så men i dagsläget kommer vi inte att göra några förändringar, säger han.

En folkomröstning som gjordes 2009, och som Mats Gunnarsson hänvisar till, handlade om just en ändrad dragning av busslinjen. Men då röstade Vivallaborna nej till förslaget.

Enligt Region Örebro län, som ansvarar för stadsbussarna i Örebro, så är riktlinjerna inom stadstrafiken i Örebro att man ska ha drygt 400 meter till sin närmaste busshållplats.

De som bor på Visgatan har nästan en kilometers gångavstånd till centrum där bussarna stannar. Tvåbarnsmamman Mercedesz Farkas valde att ställa cykeln och köpa en bil av just den anledningen.

– Det känns otryggt att gå så långt, speciellt på kvällarna i mörkret, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista