Ministern: Alla har mycket att lära av Hallsberg

0:42 min

När finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) besökte Hallsberg på lördagen, så blev det en promenad i översvämningens fotspår.

Det har gått över två år sedan 100-årsregnet drabbade Hallsbergs kommun, med stora skador som följd.

Så när Per Bolund skulle tala på Miljöpartiets kommun- och landstingsdagar i Hallsberg, så passade han också på att ta del av kommunens erfarenhet av extremväder.

Efter en genomgång inomhus blev det en promenad i ett av de områden som drabbades värst av regnet. Då fick ministern även träffa Elisabeth Granbom, som tvingades fly från sitt hus i båt, med katten i famnen.

– Det är skrämmande hur snabbt det kan gå, och vilka enormt stora effekter extremväder kan få på ett samhälle, säger Per Bolund i en kommentar.

Han tror att alla i hela Sverige har mycket att lära av Hallsbergs erfarenheter.

– Det här är något som kan drabba vilken kommun som helst, fortsätter han.

Med på promenaden och informationsstunden var också Clas-Göran Classon, som är chef för drift- och serviceförvaltningen på Hallsbergs kommun. Han tycker det är viktigt att få berätta vad som hände.

– Jag tror det är svårt att förstå utifrån vilken katastrof som Hallsberg utsatts för i och med den här översvämningen.

Det är viktigt att dra lärdomar av det som vi varit med om, säger han.

Utredning pågår fortfarande. Många drabbade väntar fortfarande på att försäkringsfrågor ska lösas.

– Jag har personligen allting klart när det gäller mitt hus men jag ligger ute med två självrisker, säger Elisabeth Granbom. 

Hon fick betala 10 procent på hela byggnationens kostnad.

– Det är mycket pengar, säger Elisabeth Granbom.

Hon har fått bygga upp sitt hus igen efter vattenskadorna. Åtta månader efter översvämningen kunde Elisabeth flytta in igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista