Karlsängsskolan i Nora behöver renoveras, men FP vill hellre bygga nytt. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
Karlsängsskolan i Nora behöver renoveras, men FP vill hellre bygga nytt. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Stora kostnader för att bygga ny högstadieskola i Nora

Nu finns det mer detaljerade förslag på hur man skulle kunna bygga en ny högstadieskola i Nora.

Kommunen har fått två förslag av en konsultfirma man anlitat. Det ena går ut på att bygga en helt ny skola väster om den befintliga Karlsängskolan. Den gamla skolan kan sen rivas för att ge utrymme till nytt kommunhus, bostäder och annat.

I det andra förslaget tar man fram möjligheter att renovera vissa delar och delvis bygga ny skola. Kommunhuset skulle då flytta in i delar av den gamla skolan.

Kostnaden är betydande vilket förslag man än väljer, en helt ny skola beräknas kosta 388 miljoner kronor medan en om- och tillbyggnad kan gå på 425 miljoner.

Den befintliga Karlsängskolan fyller nästa år 50 år och är i stort behov av renovering och modernisering. Politikernas ambition har varit att göra ett större tag med möjlig ny skola då det är svårt att anpassa de gamla lokalerna till nutidens krav på bland annat miljö och pedagogik.

Alliansen i opposition i Nora tycker att förslagen är för omfattande och menar att kommunen borde nöja sig med bara en ny skola och inte flera kringlokaler som ny aula, till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".