IT-kablar och sjukhussäng
IT-säkerheten inom Regionen bör förbättras menar revisorerna. Foto: Montage: Sveriges Radio.

Brister i regionens IT-säkerhet

"Risk att program används av någon med onda avsikter"
1:23 min

När IT-rutinerna inte fungerar eller går ner får det väldigt allvarliga konsekvenser, säger Anders Larsson, ordförande för regionrevisionen.

Det är alarmerande läsning när revisorerna radar upp bristerna inom regionens IT-och informationssäkerhet.

Bättre rutiner behövs och bättre kontroll över program som man tar in så att där inte finns otillbörliga ingångar.

Dessutom kan IT-delen behöva mera resurser för att klara sitt uppdrag, säger Anders Larsson.

Revisionsrapporten ligger nu hos regionledningen, där regionrådet Andreas Svahn (S) säger att rapporten väcker oro, särskilt nu, då han läser den i ljuset av andra händelser i samhället kopplat till IT-säkerhet.

Åtgärder för IT-säkerhet

I maj nästa år föreslås en lag om informationssäkerhet, det så kallade NIS-direktivet, träda i kraft i Sverige. Förslaget handlar om säkerheten inom särskilt viktiga sektorer som energi, transporter, bank, finansmarknadsinfrastruktur, hälso- och sjukvård, leverans och distribution av dricksvatten samt digital infrastruktur.

Direktivet innebär att leverantörerna blir skyldiga att vidta vissa tekniska och organisatoriska säkerhetsåtgärder. De ska också rapportera till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Källa: Regeringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".