elev skriver prov i matematik
1 av 2
Under höstterminen har flera elever i Örebro inte haft möjlighet att delta i modersmålsundervisningen. Nu ska kommunen se över undervisningen. Foto: Henrik Montgomery/TT
Jessica Ekerbring (S) ordförande i Skolnämnd Nordväst. Foto: Jaber Fawaz/SR Örebro
2 av 2
Jessica Ekerbring (S), kommunalråd med ansvar för skolfrågor. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio

Örebro kommun ser över modersmålsundervisningen

1:18 min

180 Örebroelever inte haft möjlighet att delta i modersmålsundervisningen under höstterminen. Nu ska kommunen se över organisationen inför nästa läsår.

Inför höstterminen genomfördes förändringar i modersmålsundervisningen. Alla elever skulle undervisas i grupp, vilket drabbade elever som läser mindre språk. Elever på låg- och mellanstadiet ska ta sig till lektioner på andra skolor som i en del fall börjar innan den ordinarie skoldagen var slut.

– Det är svårt att hitta lärare för vissa språk och där kan vi helt enkelt inte erbjuda undervisning. I andra fall har det varit svårt att hitta lösningar med enskilda skolor, säger Jessica Ekerbring, socialdemokrat och kommunalråd med ansvar för skolfrågor.

Nu ska kommunen se över uppdraget att erbjuda modersmålsundervisning.

– Det har varit lite luddigt på vilket sätt vi ska erbjuda modersmål. Det har varit otydligt var ansvaret har legat, både från politikens håll, men också bland enskilda rektorer, säger Jessica Ekerbring

Hon är tydlig med att alla elever ska undervisas grupp även i fortsättningen. Däremot kan det bli aktuellt med digitala lösningar där eleverna inte behöver befinna sig fysiskt i klassrummet.

De drygt 200 elever som inte har möjlighet att delta i modersmålsundervisningen i höst eftersom det krockar med deras skoldag får betyg i ämnet, men ingen möjlighet att delta i undervisningen.

– De som har rätt till modersmål har ofta en kortare skolbakgrund och behöver alla möjligheter och resurser för att lyckas. När man gör sådana här förändringar märker man att modersmålet inte har varit prioriterat politiskt, säger Cecilia Lönn Elgstrand (V), oppositionsråd med ansvar för skolfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista