Hushåll med enskilda brunnar riskerar att bli utan vatten.
Hushåll med enskilda brunnar riskerar att bli utan vatten. Foto: Vidar Ruud/ TT.

SD i Örebro tycker inte vattenbristen är akut

När Örebro fullmäktige under onsdagen tog skarpt beslut om projektet Vätternvatten så sa Sverigedemokraterna nej.

Daniel Spiik, fullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna menar att Vätternvatten är ett stort och dyrt projekt, och tycker det är dumt att skynda på ett beslut när behovet, som han bedömer det, inte är akut.

Sverigedemokraterna tror att flera olika vattentäkter eller ny vattenreningsteknik kan lösa Örebro kommuns behov av vatten i framtiden. Daniel Spiik föreslår också att nya fastigheter kan byggas med två system vattenledningar, ett för dricksvatten och ett för andra ändamål som till exempel toaletter.

Projekt Vätternvatten handlar om att fem kommuner i vårt län planerar för att bilda ett bolag som ska förse kommunerna med dricksvatten från Vättern i framtiden. Planen är att borra en bergtunnel för att transportera vattnet till Hallsberg till ett vattenverk, och därefter i ledningar till de berörda kommunerna Örebro, Laxå, Kumla, Hallsberg och Lekeberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista