Sina Fayazi, Susanne Lindgårdh och Rohullah Rahimi tycker att situationen är svår
Sina Fayazi, Susanne Lindgårdh och Rohullah Rahimi tycker att situationen är svår. Foto: Sofia Strandberg/Sveriges Radio

Nytt gymnasieprogram för nyanlända – men eleverna tvingas flytta

Läraren: Det är väldigt synd att det ska falla på att våra elever inte får gå färdigt
2:20 min

Många elever har inte uppehållstillstånd – vilket gör att de måste flytta till en annan kommun när de fyller 18 år. Nu vill lärarna att politikerna tänker om.

Den nya utbildningen ska ge behörighet i ett antal grundämnen, men också ge kunskap i ett praktiskt ämne som eleverna sen ska kunna läsa vidare inom.

Tanken är att kombinationen ska göra det lättare för ungdomarna att klara av svenskan, samtidigt som de får en grund till ett framtida yrke.

En av eleverna som trivs på utbildningen och som valt fordonsinriktningen är Rohullah Rahimi. Torsdagar och fredagar varje vecka mekar han med bilar i verkstaden.

– Här är mycket bra. Jag lär mig mycket varje dag, säger han.

Men nu kan både han och flera av hans klasskompisar tvingas avbryta utbildningen efter bara några månader och placeras på annan ort, långt bort från kommunen.

Sina Fayaz spenderar också flera dagar i veckan i Tullängsgymnasiets verkstad, och är i samma sits.

– Det är jättesvårt om jag måste sluta gå i skolan för att jag har flyttat för att jag inte har någonstans att bo.

Nu har Susanne Lindgårdh tillsammans med sina kollegor skrivit ett brev till politikerna i kommunen för att försöka få dem att tänka om i frågan.

– Det är en stor rörelse som inte tycker att vi ska behandla ungdomar så, att vi rycker undan tryggheten under deras fötter, utan att vi ska behålla dem i kommunen. Och jag hoppas att politikerna också tänker så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".