I dag sker 46 procent av alla resor i Örebro till fots, cykel eller med kollektivtrafik
I dag sker 46 procent av alla resor i Örebro till fots, cykel eller med kollektivtrafik Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Låt bilen stå - spara samhället miljarder

1:10 min

Om sex av tio örebroare går, cyklar eller använder kollektivtrafik, skulle samhället kunna spara 44 människoliv och 1,75 miljarder kronor årligen. Det visar en internationell forskningsstudie.

Forskningsstudien PASTA (Physical Activity through Sustainable Transport Approaches) är ett 4-årigt EU-samarbete som bland annat Trafikverket varit med och finansierat och där Örebro tillsammans med storstäder som Barcelona, London och Rom ingått.

– Idag reser 46% med gång, cykel och kollektivtrafik i Örebro. Om det istället ökade till 60% som är kommunens mål, skulle 44 liv sparas, alltså 44 färre förtida döda i Örebro kommun, säger Sven Hunhammar, måldirektör på trafikverket.

Den samhällsekonomiska vinsten av ökningen har man i projektet beräknat till 1,75 miljarder.

– Det är väldigt mycket pengar. Det är både vinst för den enskilda och för samhället i stort, säger Sven Hunhammar.

Syftet med forskningsprojektet där Örebro tillsammans med sex andra europeiska städer ingått är att undersöka hur man kan bygga städer som främjar invånarnas hälsa och hur man kan få fler att gå, cykla och åka kollektivt i städerna.

Studien visar att det finns många fördelar, både för hälsa och ekonomi med att lämna bilen hemma, men frågan är hur bilisterna ställer sig till att till exempel ta cykeln till jobbet.

– Jag tror inte folk är dummare än att de gör det som är enklast, så för den vane bilisten är det kanske ett stort steg att lämna bilen och då tycker jag att elcykeln är ett spännande alternativ.

Det är inte så svårt att cykla elcykel utan rätt så trevligt för den som inte har provat. Jag tror att vi måste göra det lite lättare att välja gång, cykel och kollektivtrafik och lite svårare att välja bil, säger Sven Hunhammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista