Bilden visar Tobias Löfström som är gruppchef i Vivalla.
Tobias Löfström är gruppchef i Vivalla. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio.

Polisinsats mot droghandeln i västra Örebro

1:30 min

Den öppna droghandeln ökar återigen i Örebros västra stadsdelar. Det handlar om tunga smärtmedel som är starkt beroende framkallande och missbruket kryper ner i åldrarna.

I slutet av november genomförde polisen i Örebro en insats mot den öppna droghandeln i Vivalla och Baronbacken. Insatsen var en del av medborgarlöftet i kommunen, och satsningen gav resultat.

– Framförallt hade vi möjlighet att fånga upp barn, ungdomar och unga vuxna med pågående narkotikamissbruk. Att förmedla kontakter till beroendesjukvården och lämna över framförallt barn och ungdomar till socialtjänsten, säger Tobias Löfström, gruppchef i Vivalla.

Efter en liknande insats tidigare i år sa polisen att man fått bukt på den öppna droghandeln.

Nu sker handeln återigen öppet i centrum i Vivalla och Baronbacken.– Det kom en sommar och höst och vi var tvungna att göra andra prioriteringar i verksamheten. Det visar helt enkelt hur snabbt polisen tappar mark ute i områdena, säger Tobias Löfström.

"Det krävs kontinuitet och att polisen arbetar på alla nivåer"

Droghandeln för med sig annan typ av brottslighet som skadegörelse och grova våldsbrott och skapar otrygghet för boende och affärsidkare.

– Vi vill inte att centrumanläggningarna i de här bostadsområdena ska vara en arena för kriminella. Här har vi dessutom allmänhet som rör sig och jag tycker inte att man ska behöva konfronteras med personer som säljer och distribuerar narkotika i någon centrumanläggning i Örebro.

Nyligen gjorde Örebropolisen ett rekordbeslag av narkotika i samband med att flera personer stoppades i ett fordon. Tillslaget gjordes efter att polisen haft personerna under uppsikt en längre tid. Och det är just den typen av långsiktigt arbete som krävs, menar Tobias Löfström:

– Det krävs kontinuitet och att polisen jobbar med det här hela tiden, inte bara korta insatser som nu, utan att polisen arbetar på alla nivåer.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista