Åse Almsén fick i höstas sitt andra besked från läkarna att cancern i hennes kropp är borta.
1 av 3
Åse Almsén fick i höstas ett andra besked från läkarna att cancern i hennes kropp är borta. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.
Åse Almsén i vardagsrummet tillsammans med böcker och elefanter
2 av 3
Åse Almsén tillsammans med sina många böcker, och elefanter. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.
Lena Röhlander på USÖ:s patientbibliotek
3 av 3
Lena Röhlander har under sina år på USÖ:s patientbibliotek träffat många svårt sjuka och anhöriga. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.

Böckerna hjälpte Åse att ta sig igenom cancern

"Jag behövde isolera mig för att slippa trösta andra"
1:19 min

När Åse Almsén i Örebro för fem år sen drabbades av tarmcancer så blev litteraturen hennes sätt att hålla huvudet över vattenytan.

Efter fem år och sju operationer fick Åse Almsén i höstas för andra gången besked från läkarna att cancern i hennes kropp är borta.

Men när Åse fick sitt första cancerbesked 2012 upplevde hon ett behov av att isolera sig.

– När jag berättade för människor att jag hade cancer så började de gråta och orkade inte trösta mig, säger Åse Almsén. Då blev böckerna mitt sätt att överleva behandlingarna.

För Åse har litteraturen haft fler effekter än tillfällig flykt.

– Böckerna gjorde att jag slapp sömntabletter, jag läste mig till sömns.

På patientbiblioteket på Universitetssjukhuset i Örebro jobbar Lena Röhlander. Hon ser också att böcker har en särskild förmåga att stänga annat ute och samtidigt inge hopp.

– In i det sista tänker patienter att "jag kan nog leva ett tag till så jag hinner läsa färdigt den här bokserien", säger Lena Röhlander och fortsätter:

– Man tänker "hur orkar de tänka så framåt?", men det är väldigt vanligt bland svårt sjuka patienter, menar Lena Röhlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".