Erling och Vanja Olsson, Grythyttan
Erling och Vanja Olsson, Grythyttan tycker det vore bra att möta doktorn lite närmare hemmet eller hemorten. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Doktorn kommer hem när vården ska hjälpa åldrande 40-talister

1:18 min

I framtidens sjukvård kommer doktorn oftare hem till den som är äldre och sjuk.

För när länsborna över 80 år bli väldigt många fler behöver sjukvården ändra sitt sätt att arbeta.

Men vill de äldre möta sin doktor i hemmet? Vi träffade några seniorer på Lindesbergs lasarett. Vanja och Erling Olsson från Grythyttan tilltalas av idén att slippa åka långt även om sjukhusen är bra.

– Är en riktigt dålig så vore det bra, säger Vanja Olsson och maken Erling håller med.

– Speciellt för äldre som har svårt att ta sig någonstans.

Men alla vi träffar på Lindesbergs lasarett är inte så förväntansfulla. En kvinna är ganska nöjd med hur det är idag. En äldre man tror inte vi har råd med nära sjukvård. En herre minns hur det var förr när doktorn kom hem och ger inte mycket för det.

– Vad var det och få hem en läkare? Då är det väl bättre att komma in på ett sjukhus där det finns alla grejer. 

De äldre länsborna över 80 år kommer vara 10 000 fler i en nära framtid, över 25 000 personer. Så vården måste tänka om för att klara sitt uppdrag med de pengar och den vårdpersonal som finns. Andreas Svahn är socialdemokrat och Regionstyrelsens ordförande. Han vill ha mer vård i hemmet och förstärka på vårdcentralerna.

Politikerna är rätt överens om målen, om än inte om tagen. Ola Karlsson, Moderat oppositionsråd tycker det går för långsamt att utveckla den nära sjukvården för de äldre.

Hör i ljudklippet vad politikerna tänker om vård i hemmet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista