Julia Hoflin och Wilma Runestig
Julia Hoflin och Wilma Runestig är båda sjutton år och har levt med diabetes typ-1 sen de var små. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.

Fördomar om diabetes påverkar ungas val av behandling

"Folks reaktioner säger till mig att diabetes är äckligt, och att jag är äcklig som har diabetes"
1:14 min

Att ständigt behöva parera omgivningens frågor gör att unga diabetiker väljer den behandling som syns minst.

Julia Hoflin och Wilma Runnestig har levt med diabetes typ-1 sen de var små och delar erfarenheter av hur omgivningen reagerar på deras sjukdom.

– När man tagit ett stick i fingret, dragit ut eller satt in en infart så kan folk säga "usch, gör inte sådär framför mig", säger Julia Hoflin.

"Jag försöker klara mig med sprutor. Det syns mindre och då är jag mer som alla andra."

Den här typen av reaktioner gör att både Julia och Wilma många gånger anstränger sig för att göra sin diabetes så osynlig som möjligt.

För Wilma har det exempelvis inneburit att tacka nej till en pump och valt att fortsätta använda vanliga sprutor.

– Min läkare vill att jag ska ha en pump för att det kommer bli lättare för mig, säger Wilma Runnestig. Men jag försöker klara mig med sprutor, för det syns mindre och då är jag mer som alla andra.

Så hur kan då andra underlätta för den med diabetes? Jo, till exempel genom att visa förståelse snarare än medlidande, säger Wilma.

– Man vill bara att andra ska respektera en när man är sjuk, att man får gå ifrån när man har lågt blodsocker. För det är ju väldigt viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".