Sedlar och mynt.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Örebro
2 av 2
Kenneth Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Örebro Foto: Arne Holmberg/Sveriges Radio

Örebro lånar allt mer för att bygga nya välfärden

0:58 min

För att finansiera investeringar i till exempel äldreboenden, skolor och Kulturkvarteret vill Örebro kommun kunna låna upp mot 19 miljarder kronor.

Örebro kommun är på väg att godkänna en låneram för åren fram till år 2020, och det handlar om 19 miljarder kronor, alltså hur högt belånad kommunen som koncern får vara totalt. Som jämförelse kan sägas att budgeten för nästa år omsluter nästan 8,5 miljarder kronor.

Under tisdagen tar kommunstyrelsen ta upp frågan för behandling. Budgeten för kommande år och planen för åren därpå är redan tagen, och låneramen handlar om att kunna finansiera de investeringar som kommunledningen vill göra. Det kan handla om skolor, äldreboenden och kultur- och fritidssatsningar som kostar pengar.

Ungefär hälften av summan är bostäder och lokaler inom Örebrobostäder och de kan anses som självfinansierade lån då bostäderna i regel är uthyrda. Likadant är det med vatten- och avloppsanläggningar. Bostäder är ju också att se som goda tillgångar med ett högt värde för Örebro kommuner.

Men en mycket stor del av upplåningen är kopplade till skolor, äldreboenden och fritidsändamål. Lån som måste finansieras via skattebetalarnas pengar. En del av de investeringarna är just prioriteringar, som till exempel Kulturkvarteret. Oppositionspolitiker har andra prioriteteringar, men slutsumman blir inte så många hundra miljoner mindre.

Hör Kenneth Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande berätta i ljudklippet varför han vågar skuldsätta Örebro så högt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista