Rektor Anders Forsberg, Nora, i skolkorridor.
1 av 3
Anders Forsberg, rektor på Järntorgsskolan i Nora. Foto: Malena Frööjd.
Foto av Centralskolan i Laxås rektor Roger Kämblad framför tavla.
2 av 3
Roger Kämblad, rektor på Centralskolan i Laxå. Foto: Magnus Norström/Sveriges Radio
Eleverna Emma Persson och Anneli Gustavsson i fikarummet på Centralskolan i Laxå.
3 av 3
Emma Persson och Anneli Gustavsson. Foto: Magnus Norström/Sveriges Radio

Nora bäst i länet på att anställa behöriga grundskollärare

1:20 min

På Järntorgsskolan i Nora är 9 av 10 lärare behöriga. På Centralskolan i Laxå arbetar man med ledarskapsutveckling för att höja nivån.

– Det känns tillfredsställande att vara rektor för en skola med så hög behörighet, säger Anders Forsberg som är rektor på Järntorgsskolan i Nora.

Hur stor andel av lärarna i grundskolan som har lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne varierar mellan länets kommuner.

Förra läsåret hade Nora (86,3%), Örebro (82,1%) och Askersund (81,3%) högst andel behöriga lärare i länet, lägst var det i Ljusnarsberg (62,9%), Hällefors (62,7%) och Laxå (56,0%).

På Centralskolan i Laxå är ungefär varannan lärare obehörig. Rektor Torbjörn Kämblad säger att det gör att det blir merarbete för de lärare som är behöriga.

– Ja det blir ju ett problem i betygsättningen om inte annat. Sen är det viktigt att vi arbetar hela skolan, och det gör vi aktivt nu, med bedömning, säger han.

Man behöver utveckla ledarskapet i klassrummet.

Torbjörn Kämblad menar att om man inte är utbildad lärare men ändå ska skriva omdömen så är det viktigt att ha rätt språk och veta vad man bedömer. 

– Sen tänker jag att, den bristen som är när man inte har en fullständig lärarutbildning, är ledarskapet i klassrummet. Det är det man behöver utveckla, säger han.

Emma går i nionde klass på Centralskolan i Laxå. Hon håller med om att ledarskapet ibland är sämre hos obehöriga lärare.

– Jag tror de är lite för snälla mot oss. De tror att om jag är snäll så blir jag deras vänner. Men då är det ju lättare för oss att köra över lärarna, säger hon.

Andel tjänstgörande lärare med lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne (%) per kommun, läsåret 2016/2017.   

Nora 86,3%

Örebro 82,1%

Askersund 81,3%

Degerfors 81,2%

Kumla 78,8%

Karlskoga 76,6%

Lindesberg 74,8%

Lekeberg 73,9%

Hallsberg 70,8%

Ljusnarsberg 62,9%

Hällefors 62,7%

Laxå 56,0%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista