Kryssaren Aurora är jämnårig med Nobelprisets instiftande. På den utbröt den ryska revolutionen i november 1917. Familjen Nobel bodde alldeles i närheten av den kajplats i Sankt Petersburg där kryssaren idag ligger som sevärdhet
1 av 2
Familjen Nobel bodde alldeles i närheten av den kajplats i Sankt Petersburg där kryssaren Aurora idag ligger som sevärdhet. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
Vid den tomt där familjen Nobel hade sitt första hus i Sankt Petersburg finns sedan tidigt 1990-tal ett spektakulärt monument över Alfred Nobel.
2 av 2
Vid den tomt där familjen Nobel hade sitt första hus i Sankt Petersburg finns sedan tidigt 1990-tal ett spektakulärt monument över Alfred Nobel. Foto: Mats Carlsson-Lénart.

Unge Alfred Nobel – bytte Sverige mot Ryssland

Alfred var nio år när han steg ombord på fartyget
3:27 min

Världens mest kände karlskoging Alfred Nobel växte upp i Rysslands huvudstad Sankt Petersburg i mitten av 1800-talet.

Alfred Nobel bodde några år i slutet av sitt liv på Björkborn i Karlskoga, ett av flera hem som han hade i Europa. Det var på 1890-talet.

Men som barn, tonåring och ung vuxen bodde Alfred i Sankt Petersburg.

För 175 år sen i år kom han, nio år gammal, med mamma och bröder från Stockholm till Ryssland – för att återförenas med pappan Immanuel Nobel.

Pappan i knipa

Immanuel Nobel (1801-72), Alfreds far, var läkarson från Gävle och egentligen byggmästare. Men det var som uppfinnare han var som mest verksam.

Han skötte dock inte alltid sina affärer särskilt bra så därför hamnade han i slutet av 1830-talet, när Alfred var liten, i ekonomisk knipa.

För att slippa bli fängslad i så kallad gäldstuga lämnade han Sverige 1837 och for österut, först till Finland sedan till Ryssland. Familjen, hustru Andriette och tre pojkar lämnade han kvar i Stockholm.

Från varann i fem år

Under de fem år som familjen Nobel var kvar i Stockholm utan pappa Immanuel hade de det mycket svårt.

Men i Ryssland lyckades Immanuel bygga upp en verksamhet, ett företag som bland annat levererade minor till Rysslands krigsmakt.

Och år 1842 skrev Immanuel Nobel hem till sin mer eller mindre nödlidande familj i Stockholm och sa att nu kunde de komma till S:t Petersburg och återförenas. 

Alfred var nio år när han steg ombord på fartyget som skulle föra honom, modern och bröderna över innanhavet.

Kryssaren Aurora på bilden är jämnårig med Nobelprisets instiftande. På den utbröt den ryska revolutionen i november 1917.

Det här är första delen i en serie i tre delar om unge Alfred Nobel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".