Provskrivning.
En lärare på en skola i Örebro län har uttryckt rasistiska och homofoba åsikter. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Lärarens åsikter är oförenliga med skolans värdegrund

2:47 min

Skolpersonalen måste följa skolans värdegrund och stå upp för lika rättigheter.

En lärare på ett gymnasium i Örebro län som i en pod uttrycker homofoba, rasistiska och kvinnoförnedrande åsikter ska nu utredas av skolan där läraren jobbar.

Men vilka åsikter en lärare kan ge uttryck för och hur frågan ska hanteras av skolan är komplicerad, menar  Jonas Nordström, rättschef på Skolverket.

– Åsikterna som den här läraren ger uttryck för är helt uppenbart oförenliga med skolans värdegrund. Samtidigt måste man som lärare ställa upp på skolans värdegrund. Frågan är om man kan göra det med någon trovärdighet om man har de här åsikterna privat.

Läraren är en av grundarna till vit makt-rörelsen Nordisk Alternativhöger.

I en podcast säger mannen, som är i 30-års-åldern, att narcissism kan förknippas med homosexulaitet och att kvinnor inte är lämpade för att ta stora politiska beslut.

Man måste också se det här från elevernas perspektiv

Mannen säger att engagemanget i vit makt-rörelsen inte påverkar hans arbete som lärare.

Och rektorn för gymnasiet där läraren jobbar säger att hans värderingar inte har märkts i undervisningen men att saken nu utreds.

– Det här är en svår fråga hur det här ska hanteras från skolans sida. Men det är rektorn som i slutändan måste ta ställning till hur det här ska hanteras och om han kan jobba som lärare, säger Jonas Nordström.

Om läraren uttalar sig rasistiskt i sin lärarroll kan frågan prövas av Lärarnas ansvarsnämnd. Det kan då leda till en varning. Om skolan väljer att säga upp läraren för att hans lärare inte är förenliga med skolans värdegrund kan frågan prövas i Arbetsdomstolen

– Man måste också se det här från elevernas perspektiv. Eleverna har rätt att känna trygghet i sin studiemiljö och det blir ju naturligtvis svårt med en lärare som har nazistiska åsikter, speciellt om man har utländsk brakgrund, säger Jonas Nordström.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista