pojke springer efter boll
Nu har politikerna i Örebro enats om ett gemensamt förslag till ett idrottspolitiskt program för barn- och ungdomsidrotten. Foto: TT

Örebropolitiker enas om förslag till idrottspolitiskt program

2:07 min

I Örebro har nästan alla partier enats om ett förslag till ett idrottspolitiskt program för barn- och ungdomsidrotten. Undantaget är Liberalerna som valt att fram ett eget program.

Programmet ska vara en stomme för hur föreningar i kommunen och enskilda ska förhålla sig till en rättvis fördelning inom idrotten i Örebro kommun.

– Vi behöver ha den här basen, den här viljeriktningen, för att kunna styra kommunen i rätt riktning, säger Jonas Håård (S) är ordförande i fritidsnämnden i Örebro.

Att ägna sig åt idrott är självklart för en del av oss. Andra slipper gärna och somliga har helt enkelt inte möjlighet att vara med på grund av en funktionsnedsättning. Programförslaget ska samordana kommunens arbete utifrån kön, ålder, tillgänglighet och möjligheter att delta i idrott.

– Barn och ungdomsidrott ska vara på barnens villkor, och inte tryckas ner i samma mall som vuxenidrotten. Jag är glad att vi har kommit så här långt med nästan alla partier, säger Jonas Håård.

Undantaget är Liberalerna som valde att lämna arbetet i slutskedet och kommer att ta fram ett eget program. Ett val som Jonas Håård beklagar.

– Det är bra att vara hyfsat överens när beslutet ska upp i kommunfullmäktige, men Liberalerna ville annorlunda.

Nu ska programmet ut på remiss. Alla örebroare kan tycka till om förslaget till 18 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista