Tony Quiroga, Polis Örebro län
Tony Quiroga polisinspektör Örebro län. Foto: Montage: Flickr/Polisen

Polisen: Droger är mer accepterade

1:20 min

Ett trendbrott sker just nu på Örebros gator. Kokain syns mer än vanligt enligt polisinspektör Tony Quiroga.

Tony Quiroga säger att polisen hittar fler människor påverkade av kokain än vanligt vilket han själv tror är en trend som sker. Samtidigt så märker han av andra droger som är ganska vanliga i samhället.

– Cannabis är den mest vanliga drogen, sen tas det ganska mycket piller i form av läkemedel som klassas som narkotika. Lugnande bensodiazepiner och smärtstillande opioider.

Samtidigt som polisen märker av mer narkotika tror Tony Quiroga att det beror på en liberaliseringsvind bland unga vuxna, där media och filmindustrin har en bidragande faktor till att det är mer accepterat idag än vad det varit förr.

– Det är en faktor till att unga vuxna har en annan inställning till narkotika, samtidigt handlar det om tillgång. Finns det mer som säljer så är det fler som provar på.

När P4 Örebro tar sig ut på stan för att träffa yngre så är det väldigt tydligt att dom flesta har eller märker av narkotika i sin vardag och att många har bekanta som brukar själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista