Mokrrm Mahmoud - nominerad till årets livräddare vid svenska hjältar-galan.
Mokrrm Mahmoud - nominerad till årets livräddare vid svenska hjältar-galan. Foto: Jens Tisbo / Sveriges Radio.

Mokrrm räddade kvinnans liv

"Alla stod i en ring och stirrade - ingen agerade"
1:58 min

En hjälte av rang – det kan man verkligen kalla Mokrrm Mahmoud från Örebro som i somras räddade livet på en kvinna som fått hjärtstopp.

Mokrrm Mahmoud hade precis fått en genomgång av hjärt- och lungräddning av räddningstjänsten i Örebro på en kurs med blåljuspersonalen. Kunskaper som han snabbt fick nytta av när en kvinna föll ihop på Sergels torg i centrala Stockholm.

– När jag ökade takten såg jag hur hon föll ihop, berättar han om den där dagen tidigare i år.

Mokrrm Mahmoud påbörjade hjärt- och lungräddning.

– När jag tryckte mitt första tryck hörde jag hur revbenen knäcktes. Jag frågade ambulanspersonalen om det var normalt och det var det tydligen.

Hans agerande räddade livet på kvinnan.

På måndagskvällen var han nominerad i kategorin "Årets livräddare" på Svenska Hjältar-galan. Mokrrm Mahmoud fick inte priset.

Det fick däremot Anita Nyström, även hon från Örebro län, vars dotter Annika gick bort i cancer när hon bara var 19 år. Annikas sista önskan var att hjälpa andra i liknande situationer. Därför startade Anita Annikas minnesfond.

Hundratals familjer i Örebro län har sökt och fått bidrag ur fonden. En del vill göra något roligt som en resa, andra har behov av sådant som en tv på rummet till den som är sjuk. Familjerna blir också inbjudna till olika events, som julgransplundring och resor till Kolmården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".