Bilden visar Ulrika Winnerfjord, verksamhetschef på Kvinnohuset.
1 av 4
Ulrika Winnerfjord är verksamhetschef på Kvinnohuset. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio.
Bilden visar utsikten från det nya kvinnohuset i Örebro.
2 av 4
Utsikten från det nya kvinnohuset i Örebro. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio.
Bilden visar köket i Kvinnohusets nya lokaler i Örebro.
3 av 4
I Kvinnohusets nya lokaler i Örebro finns elva egna små lägenheter. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio.
Bilden visar ett rum i det nya kvinnohuset i Örebro.
4 av 4
I det nya kvinnohuset i Örebro finns plats för elva kvinnor, jämfört med åtta platser tidigare. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio.

Här invigs Örebros nya kvinnohus

1:18 min

Fler boendeplatser och egna rum för kvinnor och barn – idag invigdes Kvinnohusets nya lokaler i Örebro.

Efter nästan fyra års planerande står det nya kvinnohuset i Örebro äntligen klart. Kvinnohuset i Örebro erbjuder professionell hjälp och en fristad åt våldsutsatta kvinnor och barn. Och behovet är stort. Ifjol tvingades den ideella föreningen Kvinnohuset, som driver boendet, säga nej till flera kvinnor gånger när alla sängplatser var upptagna.

– Nu går vi från åtta platser till elva lägenheter. Utöver fler platser blir det också lättare för olika familjekonstellationer att bo hos oss, säger Ulrika Winnerfjord, verksamhetschef på Kvinnohuset.

I det nya boendet får kvinnorna en egen lägenhet. Det finns också mer plats för lek. Många av kvinnorna blir kvar längre än beräknat när de har svårt att hitta ett nytt, eget boende. Det kan vara påfrestande att behöva dela kök och badrum med andra.

– När man kommer från en krissituation är det inte alltid så enkelt att dela kök och hygientutrymmen med andra. Det kommer man inte heller behöva nu i vårt nya, fina boende, säger Ulrika Winnerfjord.

Lokalerna ska vara helt klara för inflyttning i början av januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista