Provskrivning.
Läraren har arbetat på skolan i över ett år. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio.

Lärare med koppling till alternativhögern kvar i tjänst

3:08 min

Den lärare som omnämnts som en av grundarna till Nordisk alternativhöger som är verksam på en skola i Örebro kommer arbeta kvar, enligt skolans rektor.

 I går kunde vi berätta om en verksam lärare i Örebro län omnämns som en av grundarna för Nordisk alternativhöger. Läraren beskriver själv sin roll i alternativhögern som redaktör för rörelsens webbsida, där antisemitiska och rasistiska texter blandas med vit nationalism.

Läraren har bland annat uttryckt sig både homofobt och kvinnofientligt i Nordisk alternativhögers podcast.

Nu kommenterar den aktuella skolans rektor lärarens samröre med alternativhögern.

– Som det ser ut i dagsläget så har vi inte fått några indikationer att någon elev på skolan känner sig orättvist behandlad utifrån det som blossat upp nu. Min bedömning är att han har mitt förtroende och är en professionell lärare.

Läraren kommer alltså vara kvar i tjänst, berättar skolledningen.

– Vi motiverar det utifrån att vi har åsiktsfrihet i Sverige och så länge min personal jobbar mot skolans värdegrund i sin dagliga verksamhet på skolan så har vi inget annat att förhålla oss till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista