Azita Iranipour, politiker, liberalerna, verksamhetschef, Örebro kommun.
Azita Iranipour ansvarar bland annat för Bryggans verksamhet i Örebro. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

Bryggan står inför förändringar till nästa år

1:20 min

Kommunens satsning att få tillbaka hemmasittande elever till skolbänken utökar verksamheten till vårterminen 2018.

Sen starten av höstterminen så har Örebro kommuns satsning Bryggan varit igång. Bryggan är till för att fånga upp elever som riskerar att inte klara av sin skolgång, på grund av att man helt enkelt inte är på plats i skolan. Azita Iranipour är ansvarig för Bryggan. Hon menar att de hemmasittande eleverna som kommit till Bryggan blivit hemmasittande av flera anledningar.
 
– Det kan vara så att man tycker det är jobbigt med mycket folk omkring sig. Det kan handla om att något som har hänt i skolan som gör att jag känner mig utanför. Det kan också vara något som hänt i hemmet. Så det kan vara av väldigt olika anledningar, säger hon.

Igångsättandet av verksamheten har skett så sakteliga. I dag så är bara fem elevplatser av totalt femton fyllda. Det jämfört med de uppskattningsvis femtio stycken grundskoleeleverna i Örebro som missar hela terminer. 

Azita Iranipour menar dock att Bryggan harr nått framgång med de eleverna som hittills kommit till verksamheten.
– Redan nu kan vi se en progression när vi ser till elevernas närvarodagar som har ökat, säger hon.

Nu står Bryggan inför förändring till nästa termin. Förutom att verksamheten flyttar från nuvarande lokaler vid Kvinnerstaskolan till centrala Örebro så kommer verksamheten flytta ut till skolor. 

Hittills så är det fyra skolor som med hjälp av Bryggan ska arbeta förebyggande för att undvika att få fler hemmasittande elever i framtiden.
 
– Vi kommer titta på vad skolan har för kultur när det kommer till frånvaro. Men också titta på vuxnas förväntningar på eleverna. Alla de här punkterna har man sett hjälper till att förbättra närvaron, säger Azita Iranipour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista