En sjuk kvinna sitter på en säng på ett sjukhus
1 av 3
En ny lag som ska hindra att äldre och färdigbehandlade patienter blir kvar på sjukhusen, och som träder i kraft nästa år, innebär att utskrivingsklara patienter får lämna sjukhuset redan efter tre kalenderdagar, istället för fem arbetsdagar som idag. Foto: Claudio Bresciani/TT
A-huset, USÖ, universitetssjukhuset i Örebro, sjukhus, ingång
2 av 3
Från årsskiftet ska utskrivningsklara patienter lämna sjukhuset redan efter tre dagar, jämfört med fem arbetsdagar idag. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio.
Per-Åke Sörman
3 av 3
Per-Åke Sörman, centerpartistisk ordförande i programnämnd social välfärd. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.

Ny lag för utskrivningsklara patienter kan bli dyr för kommunerna

En ny lag, som ska förhindra att utskrivningsklara patienter ligger kvar på sjukhusen, och som trädde i kraft vid årsskiftet, kan bli dyr för kommunerna.

Från årsskiftet ska kommunerna betala för färdigbehandlade patienter som ligger kvar på sjukhuset redan efter tre kalenderdagar, inklusive helgdagar och inte fem arbetsdagar, som idag. Varje extra dygn som patienten ligger kvar kostar.

Efter tre dagar får kommunen betala den faktiska kostnaden för en vårdplats på sjukhuset. Det handlar om 4 000 – 7 000 kronor per dygn.

Örebro kommun har tidigare haft höga kostnader för utskrivningsklara patienter. 2015 betalade man 10,5 miljoner kronor för patienter som låg kvar på sjukhuset och 2014 kostade färdigbehandlade patienter kommunen 17 miljoner kronor. I år beräknas den siffran landa på drygt en halv miljon kronor.

– Det kommer att bli tuffare för kommunen generellt. Tittar man på de prognoser som gjordes för 2016 så kan det bli en summa på över tio miljoner. Men prio är egentligen inte betalansvarslagen utan en säkrare och tryggare hemgång för individen, säger Per-Åke Sörman (C), kommunalråd med huvudansvar för Programnämnd social välfärd.

Idag ligger patienter i genomsnitt kvar på sjukhuset i sex dagar i länets kommuner. Från och med årsskiftet ska den siffran alltså ner till hälften. Det innebär att en patient som skrivs ut på fredagen slussas ut från sjukhuset redan på måndagen.

Det kommer att bli tuffare för kommunen

För att klara kravet har kommunerna och regionen gjort en överenskommelse om att göra ett avsteg från lagstiftningen. Ingmar Ångman är socialchef i Degerfors kommun:

– Den säger ju tre dygn efter att man är utskrivningsklar. Vi säger tre dygn i genomsnitt under en månad vilket innebär att i vissa fall kan det behöva ta lite längre tid, men som regel ska vi klara tre dygn eller helst ska man ju komma hem den dagen man är utskrivningsklar.

Lagen ska skynda på utskrivningar

Från 2018 tar kommunerna över betalningsansvaret för en utskrivningsklar patient redan efter tre kalenderdagar, inklusive helgdagar. Idag är det fem arbetsdagar som gäller.

Från 2019 gäller samma lag även inom psykiatrin, som fick ett extra år på sig eftersom omställningen är större. Inom psykiatrin gäller idag 30 dagar.

Antal dagar i medeltal

Askersund 6,3

Degerfors 6,4

Hallsberg 6,6

Hällefors 5,1

Karlskoga 5,8

Kumla 6,6

Laxå 7,4

Lekeberg 6,1

Lindesberg 6,5

Ljusnarsberg 3,2

Nora 6,4

Örebro 5,5

Källa: Region Örebro län

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista