omas Johansson, chef utredningssektionen, polisregion Bergslagen.
Sektionchefen Tomas Johansson tycker att verksamheten fungerar bra som den gör idag. Foto: (montage) Sveriges Radio.

Polisen nöjd trots få avhoppare från det kriminella

1:17 min

Bara ett fåtal personer får varje år hjälp att lämna den kriminella banan via polisens avhopparverksamhet i Bergslagen.

Sommaren 2014 så bildade polisen i Örebro tillsammans med polisen i Värmland och Dalarna, alltså det som idag kallas för polisregion Bergslagen, en avhopparverksamhet för dem som vill lämna den kriminella banan.

För den som vill hoppa av krävs det att man ska ingå i ett kriminellt nätverk och att man verkligen vill bryta med sitt tidigare liv.

Arbetet tar många år och sker i samarbete med bland annat socialtjänsten, arbetsförmedlingen och kriminalvården för att individen ska komma in i samhället.

I Örebro hade polisen länge haft problem med MC-relaterade gängkrig och vid uppstarten hade polisen på bara ett halvt år fått in ett tiotal personer som ansökt om att få hjälp i Polisregion Bergslagen.

– Det är cirka 75 procent av avhopparna som lyckas genomföra programmet och det är bra, säger Tomas Johansson, chef för utredningssektionen på polisregion Bergslagen.

Men senare visade det sig att inte alla lyckades bryta med de kriminella gängen och under det första halvåret var det ovanligt många som anmälde sig.

Då gäller det att man är starkt motiverad.

Enligt polisen så handlar det om tre till fyra personer i hela regionen som varje år väljer att ta hjälp av polisens verksamhet.

– Här klipper de alla band som har inkluderat en livsstil och helt plötsligt så lever de helt isolerat, då gäller det att man är starkt motiverad.

Men polisen är, trots det låga antalet som hoppar av, nöjd med sin verksamhet.

– I vår region så fungerar det bra och vi har bra samverkan med socialtjänsten och vi gör det bästa med våra resurser. Men vi kan alltid bli bättre, säger Tomas Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista