Stig Rasmusson
Stig Rasmusson är nöjd med hemtjänstens jobb Foto: Jakob Norén Eriksson

Efter kritiken: Stig vill hylla hemtjänsten

4:19 min

Hemtjänsten i Askersund fick nyligen kritik från såväl brukare som personal, nu vill Stig Rasmusson visa exempel på när hemtjänst fungerar.

84-årige Stig Rasmusson har haft hemtjänst sedan juli i år, både från Örebro och Lekeberg kommun och tycker att det fungerar jättebra.

– Jag har aldrig nånsin haft det så bra som jag har det nu. De hinner göra sitt jobb och växla några ord med mig också, säger Stig Rasmusson.

Det var efter kritiken mot hemtjänsten i Askersund, från både brukare och personal som Stig Rasmusson kontaktade P4 Örebro. 

– Kommunpolitikerna måste ge anslag och se till att det räcker. Att de har tid och är tillräckligt mycket personal.

Men Maria Ståhl, socialchef i Askersund, menar att det inte är hemtjänstens resurser som är problemet, men att kommunen ska se över situationen inom hemtjänsten.

– Vi saknar inte resurser utan vi använder dem på ett felaktigt sätt, säger Maria Ståhl.

Stig bor normalt på en gård utanför Fjugesta men eftersom huset inte är vinterbonat och Stig dessutom har en synskada och behöver mycket hjälp från hemtjänsten bor han under vintern inne i centrala Örebro.

I huset utanför Fjugesta finns inget rinnande vatten vintertid utan då får Stig hämta vatten från en pump utomhus.

– Blir det snö är det lite besvärligt, men jag gick innan jag åkte in till stan. Då tog jag en skidstav i vänsterhanden och hinken i höger. Jag vet ungefär var stigen går, säger Stig.

Hur viktigt är det med hjälpen från hemtjänsten?

– Ja, det är ganska viktigt, annars får någon annan komma och hjälpa mig, säger Stig Rasmusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista