Jessica Ekebring, Socialdemokratiskt kommunalråd till vänster. Bild på hand i skolmiljö till höger.
Jessica Ekebring (S), kommunalråd i Örebro kommun, resonerar om lärarbristen. Foto: Montage: Ulla-Carin Ekblom/Katarzyna Korza/TT

Svårt att anställa behöriga lärare i framtiden enligt Örebro kommun

Jessica Ekebring (S): Vi måste locka in andra professioner i skolan
2:32 min

Även om friskolorna har färre behöriga lärare finns problemet också på kommunala skolor.

När P4 Örebro granskar andelen behöriga lärare i Örebros grundskolor visar det sig att friskolorna har klart lägre andel behöriga lärare än de kommunala skolorna.

Samtidigt finns det även en brist på kommunala skolor. 

– Dels har vi skolor på landsbygden, dels vissa socioekonomiskt utsatta områden som har det lite tuffare att rekrytera, säger Jessica Ekebring (S), ordförande för Programnämnd barn och utbildning i Örebro kommun och fortsätter: 

– I en situation när ni har brist på lärare över huvud taget så är det klart att vi inte kommer att se en ökande andel de närmaste åren. Snarare tvärtom.

Tror du att elever vet om när de väljer att börja på en skola med färre behöriga lärare än andra skolor?

– Det tror jag inte alltid att man vet. Inte heller vårdnadshavarna som ofta är involverade i de här valen.

Vad är medicinen?

– Dels tror jag att det handlar om att vi självklart måste se till att göra läraryrket attraktivt. Vi måste också locka tillbaka lärare som har slutat. Och vi måste även försöka vidareutbilda lärare så att de blir behöriga.

Hon menar att skolan även måste locka in andra professioner.

– Där har vi börjat lite grann, och så gör flera andra kommuner också. Detta för att avlasta de behöriga lärarna och se till att de behöriga lärare vi har endast är de som jobbar med de uppgifter som bara behöriga lärare kan göra. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".