En lagbok ligger på ett bord.
Kammarrätten har sagt sitt. Foto: FOTOGRAF PATRIK SVEDBERG

Kammarrätten beslutar att Anders får bo kvar på Sanna gård

2:12 min

42-årige Anders som bott i en LSS-bostad i Lekebergs kommun i 20 år, har enligt Europakonventionen rätt att bo kvar, har Kammarrätten beslutat.

Det var för över 20 år sen som Anders, som bodde i Kumla, fick flytta in på Sanna gård i Lekebergs kommun eftersom Kumla kommun, där Anders då bodde, menade att kommunen själv inte kunde erbjuda honom den omvårdnad han behövde. 

16 år senare ville Kumla hämta hem Anders till kommunen, ett beslut som Anders föräldrar överklagade, eftersom de menade att det skulle vara förödande för Anders att bryta upp. 

Den gången förlorade Anders i Högsta förvaltningsdomstolen.

Där kunde allting ha tagit slut om inte organisationen Funktionsrätt Sverige valt att driva frågan vidare, av principiella skäl.

Eftersom Anders bott i Lekeberg de senaste drygt 20 åren, så gick frågan om att få bo kvar på Sanna gård istället till Lekebergs kommun.

Lekeberg beviljade boende i kommunens egna gruppbostad, men Anders skulle inte få bo kvar på Sanna gård där han bott sen 1996.

Återigen överklagades beslutet av Anders och hans ombud. En överklagan som förvaltningsrätten avslog.

Häromdagen kom beskedet att Kammarrätten har överprövat förvaltningsrättens dom och kommit fram till att Anders har rätt att bo kvar på Sanna gård.  

Vi gick in i ett rus och var så lyckliga.

Kammarrätten stödjer sin dom på Europakonventionen och pekar på att Sanna gård varit Anders hem i över 20 år. Enligt domen skulle en flytt kränka Anders rätt till hem och privatliv.

Både Leif och Gunilla Ekström har som föräldrar kämpat för Anders rätt i många år.

– När vi förstod att Anders hade vunnit gick vi in i något rus i en timme och var så lyckliga, säger Leif Ekström, Anders pappa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista