Simon Åström, VD, Ösk fotboll.
Simon Åström arbetar som klubbchef och vd för ÖSK Fotboll Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

ÖSK går back fem miljoner kronor i år

Vd: Det känns aldrig bra att bomma en budget
1:15 min

Tappade sponsorintäkter och en försämrad publiksiffra ska vara anledningen till ett sämre ekonomiskt resultat än väntat.

ÖSK Fotboll hade faktiskt budgeterat med en förlust på 2,7 miljoner kronor till 2017 i början av året.

Främst i och med att man avbrutit ett längre kontrakt med företaget Lagerdére som skött klubbens säljarbete.

Men förlusten år 2017 kommer bli större än så. I en intervju med P4 Örebro berättar klubbens vd att den ekonomiska förlusten snarare kommer hamna på fem miljoner kronor.

– Det känns aldrig bra när man bommat en budget


– Det känns aldrig bra när man bommat en budget. Samtidigt kommer det här sig av att vi bröt avtalet med Lagardére och lyfte hem försäljningen till egen regi och det har varit en viktig strategisk åtgärd för oss att växa vidare, säger han.

Simon Åströms förhoppning är 2017 års negativa ekonomi inte ska märkas av sportsligt nästa år.

– Det här är ett resultat vi klarar av att bära. Vi har byggt upp ett starkt eget kapital de senaste åren.

Att förlusten blev nästan dubbelt så stor än budgeterat handlar bland annat om att klubben i år tappat i både sponsorintäkter och i publiksiffra, enligt Simon Åström.

En publiksiffra som var över tusen personer i snitt sämre jämfört med förra året. Snittet 2016 låg på 7396 åskådare per match. För 2017 var samma siffra 6283.

– Det är klart att en del i det att vi bommar budgeten är härörligt till publik till publikintäkterna som är lägre än vi räknat med. Den stora delen i det är att vi inte lyckats tillräckligt bra i vår publikanskaffning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".