Nobelpristagarna i medicin och fysik Michael Rosbash och Michael W Young
Michael W Young och Michael Rosbash var glada att få möta studenter i Örebro. Foto: Sofia Strandberg/Sveriges Radio.

Nobelpristagare i medicin och fysik besökte universitet

1:16 min

Under torsdagen höll två av årets pristagare i medicin och fysik var sin föreläsning om sin forskning som gett dem det prestigefulla priset.

Några minuter försenade på grund av det snöslaskiga decembervädret klev Michael Rosbash och Michael W Young upp på scenen i aulan på Örebro universitet.

I söndags fick de tillsammans med kollegan Jeffery C Hall ta emot priset för att ha hittat den gen som styr vår biologiska klocka. Ett fynd de först hittade hos bananflugor.

Efter snart tio dagar i Sverige har de fått vara med om mycket, men för Michael Rosbash består det största intrycket av hur hela Sverige står bakom priset.

– Det är inte bara festerna, den kungliga banketten, bankette efter ceremonin, men det faktum att du sitter i samma stol som Albert Einstein, Marie Curie och andra storheter. Vi har fått möjlighet att se Sverige och det svenska folket.

Förutom att lära känna svenskarna har han också ansträngt sig rejält för att lyckas uttala "Örebro", och helst på dialekt.

– Det är ungefär som allt annat jag har gjort i mitt liv, hårt arbete. 

Lyssna på klippet för att höra nobelpristagaren uttala Örebro!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista