Örebroglädje -- trots setförlust.
1 av 3
Totalt tio kvinnor har anmält en 53-årig man för Örebro för sexuellt ofredande. Bland anmälarna finns flera idrottare på elitnivå. Foto: Lasse Hellstrandh/Sveriges Radio
Exempel på sms som mannen har skickat till spelarna.
2 av 3
Totalt tio kvinnor har anmält en 53-årig man för Örebro för sexuellt ofredande.
Exempel på sms som mannen har skickat till spelarna.
3 av 3
Totalt tio kvinnor har anmält en 53-årig man för Örebro för sexuellt ofredande.

Tre elitidrottande kvinnor fick nog av mannens sextrakasserier

1:34 min

I ett och halvt år sextrakasserade en 53-årig man flera spelare i elitlaget Örebro Volley.

Trakasserierna bestod i sms med grovt sexuellt innehåll. Totalt tio kvinnor har anmält mannen för sexuellt ofredande. Men trots att spelarna tydligt tagit ställning har klubben än så länge inte fattat beslut om någon åtgärd, säger Linnea Fennhagen, ledamot i klubbens styrelse.

– I det här fallet så har han ju inte stört spelet på matcherna och det kan man ju tycka är ingen ursäkt egentligen, men på samma gång är det ingenting som har hänt inne på våra matcher utan det här är ju något som har varit utanför spelet.

Alla är överens om att det som har hänt är helt oacceptabelt

Mannen har erkänt trakasserierna – som ska ha pågått under en längre tid, mot nio av kvinnorna. Bland anmälarna finns flera idrottare på elitnivå. Tre av kvinnorna spelar eller har varit aktiva i KFUM Örebro Volley.

Trots att kvinnorna har bett mannen att sluta skicka sms, har kontakten fortsatt. I slutet av oktober meddelade åklagarkammaren i Örebro kontaktförbud för mannen eftersom man ansåg att det finns risk att mannen fortsätter begår brott.

Spelaren Sofia Björndahl betonar att mannen inte är välkommen på lagets matcher:

– Man får gärna komma på våra matcher, men för både tjejernas och hans bästa är det här inte rätt plats för honom att vara på just nu, säger Sofia Björndahl.

När trakasserierna i form av sms med grova könsord hade pågått i över ett år fick Sara Cavretti nog och polisanmälde mannen. Det ledde till att fler spelare i laget vågade polisanmäla.

– Jag tror det är vanligare än vad vi tror. Det gäller att prata om det, med lagkompisarna med, klubben för att då kommer väldigt mycket fram. Bryta tystnaden helt enkelt.

Hon fortsätter:

– Alla är överens om att det som har hänt är helt oacceptabelt. Från lagets sida, från klubbens sida, från samhällets sida. Det är inget snack om den saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista