Entrén till nya Tullhuset i Örebro.
Tullhusets platser räcker inte till och om inte kommunen får fram fler vårdboendeplatser riskerar man både kö och betalningsansvar, tror enhetschefen Birgitta Tuovi. Foto: Örebro kommun.

Tullhuset räcker inte till när patienter ska skrivas ut snabbare

1:18 min

Vård- och korttidsboende som Tullhuset i Örebro riskerar att få ta smällen när äldre och färdigbehandlade patienter ska lämna sjukhuset redan efter tre dagar och det inte finns plats på kommunens vårdboenden.

Idag blir många äldre kvar på sjukhus för att det är kö till särskilt boende och korttidsboende. En ny lag som ska få ut färdigbehandlade patienter från sjukhuset snabbare innebär att kommunerna ska ta hand om all utskrivningsklara patienter inom högst tre dagar.

Syftet är att sätta press på kommunerna, men risken är att vård- och korttidsboenden, som Tullhuset i Örebro, får ta den största smällen.

– Vi har ju 52 vårdplatser, men tio överbeläggningar, så 62 platser som är fulla i princip hela tiden, säger Birgitta Tuovi, enhetschef på Tullhuset:

När Tullhuset byggdes om till korttidsboende var tanken att patienter som skrevs ut från sjukhuset skulle få rehabilitering, sjukgymnastik och eftervård på boendet under en kortare tid. Men många patienter blir kvar längre.

– Det är ju många patienter som ligger kvar här på grund av att det inte finns vårdboenden. Vi måste ju ha en ruljangs hela tiden för de blir ju färdigbehandlade på sjukhuset och då måste de ha en plats. Det är väl vårdboende som saknas om man tittar på den biten.

När patienterna är färdigbehandlade måste kommunerna se till att det finns en fungerande hemtjänst, eller en plats på ett vårdboende. Och det kan ta sin tid. Kön till kommunens vårdboenden har fördubblats på bara ett år.

– Redan idag finns det individer som ligger kvar på Tullhuset alldeles för länge. Vi har lång väntetid till våra vårdboenden men fler platser byggs hela tiden, säger Per-Åke Sörman, kommunalråd med huvudsansvar för Programnämnd social välfärd.

Det kommer ju säkert innebära att det blir kö och betalningsansvar

Trädgårdarna två öppnas i januari. Sedan följer Karslund 2018/2019, Brickebacken och Skebäck. Men planerna ligger flera år framåt i tiden och kommunen följer en prognos som sträcker sig fram till 2024.

– Det här är något som vi som kommun ska fixa till och det ska vara fokus på individen som ska få en säkrare och tryggare hemgång.

För Tullhuset kommer den nya lagen innebära både kö och överbeläggningar, konstaterar Birgitta Tuovi.

– Det kommer ju säkert innebära att det blir kö och betalningsansvar eftersom det är ju redan kö idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista