Linda Karlsson, volontär
På onsdag ska Linda Karlsson och andra volontärer träffa lokala politiker i Kumla för att försöka hitta en lösning för de hemlösa. Foto: Montage:Anders Wiklund TT/Sveriges Radio

Hemlösa ungdomar prostituerar sig för att slippa sova ute

"Det finns de som bor hos äldre kvinnor mot sex"
3:48 min

För ett antal ensamkommande i Kumla är skolan den enda trygga platsen. Nu vädjar volontärer om hjälp med att hitta boende inför jullovet.

– Vi vet att det finns de som har bott i Kumla som nu bor hos äldre kvinnor mot sex. Jag hörde också på Facebook att de söker boende och att det är så de betalar för det, säger Linda Karlsson som engagerar sig för ungdomarna.

På nätterna samlas de ofta i centrala Örebro och driver omkring, men dagtid får de mat och värme i skolan i Kumla, berättar Linda.

Visserligen erbjuds de ensamkommande att bo på asylboenden långt norrut i landet, men Linda menar att de väljer att bo kvar för att slutföra sina studier.

På onsdag ska Linda och andra volontärer träffa lokala politiker i Kumla för att försöka hitta en lösning för de hemlösa.

Hör hela intervjun med Linda Karlsson i ljudklippet ovan.

Socialnämndens ordförande Gunnel Kask säger att hon är tacksam för det ideella engagemanget för ungdomarna.

– Jag skulle verkligen önska att vi fick möjlighet att samarbeta med Migrationsverket och det statliga ansvaret på ett annat sätt, men då måste vi få ekonomiska medel för det, säger Gunnel Kask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".