Birgitta Johansson-Huuva, chef för psykiatrin Örebro läns landsting. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
1 av 2
Birgitta Johansson-Huuva, samordnare för region Örebro läns självmordsförebyggande arbete. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.
Ylva Rosén
2 av 2
Ylva Rosén verksamhetschef för Barn- och ungdomspsykiatrin i Örebro. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Så jobbar regionen för att självmord bland unga ska bli färre

1:22 min

Sedan fyra år tillbaka satsar Region Örebro län på en riktad mottagning för unga vuxna med psykiska besvär, en mottagning som är välbesökt.

Trots Sveriges nollvision när det gäller självmord tar mer än 1000 personer sitt liv varje år i Sverige. Bara i Örebro län är det omkring 40 personer varje år som begår självmord.

Birgitta Johansson-Huuva, samordnare för suicidprevention i Region Örebro län, menar att unga vuxna är en särskilt viktig grupp att satsa på, eftersom övergången mellan barn och vuxen psykiatrin kan vara sårbar.

Därför har regionen alltså satsat på en riktad mottagning för personer mellan 16 och 24 år.

– Det är många som under ungdomsåren lider av psykisk ohälsa, och då känns det viktigt att erbjuda en anpassad verksamhet, säger Birgitta Johansson-Huuva. Och väldigt snabbt blev det en populär mottagning, med många insatser.

Ylva Rosén är verksamhetschef för Barn och ung vuxen-psykiatrin i Region Örebro län. Hon säger att det är viktigt att hela vården hjälps åt att uppmärksamma när patienter visar tecken på psykisk ohälsa. 

– Det handlar om att tidigt upptäcka när en person ger uttryck för ett försämrat mående, och att på olika sätt hjälpa den här personen till vården för att få behandling, säger Ylva Rosén.

Här hittar du hjälp och stöd om du eller någon i din närhet har självmordstankar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista