Mohamed Amin
Mohamed är uppvuxen i Oxhagen och för honom har mänskliga rättigheter alltid varit en viktig fråga. Foto: Aymen Mussa/Sveriges Radio

18-åriga Mohamed protesterar mot slavhandeln

9:51 min

Ordets makt och mänskliga rättigheter är två hjärtefrågor för Mohamed Amin från Oxhagen i Örebro.

I december hölls en stor manifestation på Stortorget i Örebro. Det var drygt 200 personer som samlades under den kalla eftermiddagen för att protestera mot slavhandeln i Libyen. En av talarna var Mohamed Amin. 

– När jag började talade var det mycket känslor, jag började känna mig varm i kroppen och jag kände ingen kyla trots vädret, jag kunde bara känna orden, säger han. 

Mohamed Amin går sista året på ekonomiprogrammet på Rudbecksgymnasiet i Örebro. Talet som han skrev filade han intensivt på under två dagar.

– Talet är som ett svärd för mig, säger han.

Men Mohamed berättar att han vanligtvis har scenskräck när han håller i skolpresentationer men han säger att det här ämnet berörde på ett helt annat plan.

– Jag brukar vara nervös när jag gör presentationer för klassen men när jag var på scenen så körde jag bara. 

Hur då?

– När det är personligt så bryr jag mig inte vilka som är där, yttrandefrihet måste man ta vara på. I många länder i världen har man inte friheten att kunna protestera så för mig var det självklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista