Södra station, örebro.
Exakt var den tillfälliga bron kommer placeras är inte bestämt än, menar Tomas Holmlund på Trafikverket. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

Bro över Södra station planeras till nästa år

Trafikverket: En bättre lösning än i dag
2:15 min

Trafikverket ser stationsområdet som farligt. Till andra halvan av 2018 planeras nu en provisorisk bro samtidigt som övergången kommer stängas av.

Natten mellan fredag den första december och lördagen den andra omkom en ung man när han skulle korsa spåret vid södra station för att träffa kompisar. Dödsfallet var det femte vid Södra station sen 2006.

Nu ska Trafikverket öka säkerheten vid stationsområdet. Där är Tomas Holmlund samhällsplanerare.
– Det vi kommer göra är att vi kommer stängsla in övergången så man inte kan ta sig över hela spårområdet. Vi kommer också ställa dit en tillfällig bro över spåren. Den kommer stå där tills det att kommunen har byggt färdigt den tunneln som ska gå under spåren.

Tomas Holmlund tror att bron kommer stå färdig till andra halvan av 2018. En bro han menar behövs.
– Säkerheten är inte så bra. Framför allt i och med att man måste korsa spåren. Perrongen är också alldeles för smal. När stationen byggdes var det säkert god standard, men inte längre.

Om Södra station skulle byggas i dag, hade den byggts som den ser ut nu?
– Nej, det hade man inte gjort.

Till viss del kommer tågresenärerna alltjämt behöva korsa spåren. Det för att ta sig ut till perrongen i mitten av spårområdet. En brist, menar Tomas Holmlund, som ändå ser att den lösningen gör området säkrare än vad det är i dag.
– Jag tycker att det är en bättre lösning än den vi har i dag, även om det inte är den ideala lösningen. Men den kommer ju, säger Tomas Holmlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".