Nerikes brandkår räddningstjänst brand brandbil brandkåren räddningstjänsten
Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio

Nerikes Brandkår går back med flera miljoner kronor

1:08 min

4 miljoner kronor minus i år, men minus även de kommande tre åren. Kommunerna tvingas skjuta till pengar, enligt en ny rapport.

– Jag tycker inte det är så bekymmersamt som det låter, säger P-O Staberyd, brandchef vid Nerikes Brandkår.

Han menar att en stor del handlar om att brandkåren nyttjat eget kapital för att trygga brandpersonalens arbete vad gäller trafikolyckor och arbetet på väg.

Nerikes brandkår omfattar åtta kommuner i länet. Nästa år kommer även Ljusnarsbergs kommun med.

Ett stort problem, enligt brandchefen, är att rekrytera deltidspersonal till en del av brandkårerna. Det är viktigt att hitta personal som kan bo och jobba på den ort där brandkåren ligger. Platser som har påverkats av detta är bland annat Askersund, Guldsmedshyttan och Vretstorp.

Klart är att verksamheten och ekonomin inte är så förutsägbar. Tajt ekonomi med små utrymmen för oväntade händelse heter det i den aktuella rapporten. Per-Ove Staberyd igen.

 – Det är ju tajt som för all annan kommunal verksamhet. Det är väl ingen som har jättemycket pengar utan det är väl avpassat för den verksamhet som är.

Nerikes brandkår har pengar för den verksamhet som ska bedrivas säger P-O Staberyd, men om det händer stora saker under året så ger det utslag. 

– Skulle det vara en eller många skogsbränder skulle det så klart påverka budgeten och bokslutet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista