Arbetsförmedlingen Örebro
1 av 2
Arbetsförmedlingen Örebro. Foto: Magnus Norström/Sveriges Radio.
Madelene Malkani, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Örebro.
2 av 2
Madelene Malkani, Arbetsförmedlingen i Örebro. Foto: Magnus Norström/Sveriges Radio.

Arbetstagare i Örebro län blåsta på miljonbelopp

1:16 min

Det handlar om företag som får bidrag för att anställa arbetssökande men som inte betalar ut den lön som man kommit överens om.

Oacceptabelt, säger Madelene Malkani som är verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Örebro. 

– Vi ingår ju ändå ett avtal mellan sökande och arbetsgivaren att de ska ha en lön och då är det deras rättighet att få den lönen. Det är på de villkoren vi går in och stöttar med de här bidragen.

Arbetsförmedlingen i Örebro län har fram till september i år haft återbetalningskrav på 7 miljoner kronor, och det kan bli ett par miljoner till innan året är slut tror Madelene Malkani.

Det handlar bland annat om misstänkt fusk vid lönebidrag och nystartsjobb och att fel lön betalats ut till långtidsarbetslösa, nyanlända och personer som har funktionsnedsättning.

Man blir helt enkelt lurad.

– De som drabbas är naturligtvis de som blir anställda. Det kan vara att de inte får den lön som man har kommit överens om. Arbetsgivaren kanske inte betalar in skatt så det blir fel för dem i deklarationen vilket påverkar deras pension. Man blir helt enkelt lurad, säger Madelene Malkani.

Återbetalningskravet i hela riket uppgår i år till 238 miljoner kronor. Det är en ökning med 20% jämfört med i fjol.

– Det är väldigt mycket pengar som man kunde använda till andra bra insatser för de som snabbt vill komma ut i arbete eller de arbetsgivare som vill få rätt arbetskraft med rätt kompetens, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista