Kajsa Wahlberg/ kriminalkommissarie på polisens nationella operativa avdelning.
Kajsa Wahlberg, kriminalkommissarie på polisens nationella operativa avdelning. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio

Polisen satsar på att bekämpa människohandel i hela landet

1:49 min

Under nästa år kommer polisens nationella operativa avdelning ge extra stöd till landets polisregioner i arbetet med att bekämpa människohandel.

– Man vet ju aldrig vad man ger sig in i när man initierar insatser mot sexköp. Det kan ju vara så att man hamnar mitt i en härva av kopplerier eller människohandel och då kan de här regionerna behöva särskilt stöd av personal med resurser som utredning, spaning, analytiker, it-specialister och sådana saker, berättar Kajsa Wahlberg, kriminalkommissarie på Noa.

För två år sedan beslutade rikspolischefen att polisen satsa på att bekämpa alla former av människohandel: sexuella ändamål, tiggeri och tvångsarbete. Och att specialenheter ska bildas i tre av landets sju polisregioner – Stockholm, Göteborg och Malmö.

I år har även polisen i Region Mitt och Bergslagen, med Uppsala respektive Örebro som huvudort, prioriterat sådana grupper.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista