En jägare med bössa på ryggen. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Vargjaktens överklagande avslås. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.

Kammarrätten stoppar inte vargjakten

0:46 min

Kammarrätten i Sundsvall avslår alla överklaganden om licensjakt på varg i Örebro län.

Det var den 28 september som fem länsstyrelser beslutade att totalt 22 vargar får skjutas under licensjakten mellan 2 januari och 15 februari 2018. 

I Örebro län får två vargar skjutas och det gäller inom inom reviret Kindla i den Norra länsdelen.

Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten i Luleå som den 27 november avslog alla överklaganden rörande vargjakten i Örebro län och fyra andra län.

Förvaltningsrätten gjorde bedömningen att syftet med licensjakten, bland annat att begränsa negativa socioekonomiska konsekvenser och förbättra möjligheterna för tamdjurshållning, i sig är acceptabla och kan motivera ett undantag från det strikta skyddet för varg.

Förvaltningsrätten fann också att jakten är ändamålsenlig och att den inte försvårar ett upprätthållande av en gynnsam bevarandestatus och bedömer jakten vara proportionerlig.

Förvaltningsrätten sammanfattade sin dom med bedömningen att:
"de förutsättningar som krävs för licensjakt enligt jaktförordningen och art- och habitatdirektivet är uppfyllda."

På onsdagen kom kammarrätten i Sundsvall med sitt beslut. Rätten har gått igenom allt material som finns i målet och kommit fram till att prövningstillstånd inte ska beviljas och därför prövas inte målet. Beslutet idag omfattar jakten i alla de fem län i landet som berörs av licensjakten.

Kammarrättens beslut kan överklagas till Högsta Förvaltningsdomstolen, som i sin tur måste bevilja ett prövningstillstånd. Med tanke på hur förvaltningsrätt och kammarrätt motiverat sina beslut är det föga troligt att så sker.

Licensjakten år 2018 riktas mot revir i de områden av Värmlands, Dalarnas, Gävleborgs, Västmanlands och Örebro län där tätheten av vargrevir är som högst, och till områden med högre skadebild.

Dagens besked innebär att jakten inleds nästa vecka. Sammanlagt 22 individer kan skjutas i fem län enligt följande tilldelning:

  • Värmland - sex individer
  • Örebro - två individer
  • Dalarna - sex indivder
  • Gävleborg - två individer
  • Västmanland - sex individer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista