Inget av de hus där Alfred Nobel bodde i Sankt Petersburg finns kvar men på ena stället (Petersburgska kajen) finns åtminstone ett hus från gamla tider som inte rivits
1 av 2
Inget av de hus där Alfred Nobel bodde i Sankt Petersburg finns kvar men på ena stället (Petersburgska kajen) finns åtminstone ett hus från gamla tider som inte rivits. Foto: Mats Carlsson-Lénart.
I sakristian till den svenska kyrkan (Katarinakyrkan) i centrala Sankt Petersburg finns en poster om familjen Nobels historia i staden.
2 av 2
I sakristian till den svenska kyrkan (Katarinakyrkan) i centrala Sankt Petersburg finns en poster om familjen Nobels historia i staden. Foto: Mats Carlsson-Lénart.

Unge Alfred Nobel – nyanlänt invandrarbarn

4:01 min

År 1842 var Alfred Nobel ett nyanlänt invandrarbarn i den kejserliga ryska huvudstaden, där han genast fick det mycket bättre än i födelsestaden Stockholm.

En oktoberdag 1842 kom Andriette Nobel med sina två pojkar Ludvig och Alfred med ett fartyg till Sankt Petersburg. Äldste sonen Robert var inte med, han hade tvingats gå till sjöss, fast han inte var mer än 12-13 år, för att bidra till familjens försörjning.

Från koja till slott

Men i den ryska huvudstaden kunde pappa Immanuel Nobel nu erbjuda Alfred och den övriga familjen en bra bostad med fyllt skafferi och även tjänstefolk – utan även privatlärare till pojkarna. En magister Santesson från Sverige undervisade dem i svenska och svensk historia. En rysk lärare lärde pojkarna ryska.

Bröderna Nobel anses också ha varit elever i den svenska skola som fanns i anslutning till svenska kyrkan i Sankt Petersburg. Familjen Nobel var långtifrån ensamma om att ha sökt en ny framtid i Ryssland men de flesta svensktalande i staden var finlandssvenskar, eftersom ju Finland vid den här tiden löd under Ryssland, under namnet storfurstendömet Finland.

Lyckan vände

Immanuel Nobel ritade ett fint hus till sig och sin familj som låg vid en av Sankt Petersburgs många kajer. Under Krimkriget (1853-56) gick hans företag som allra bäst.

Men efter kriget, som Ryssland förlorade, var det svårt att vara krigsmaterieltillverkare i landet och Immanuel, som vant sig vid framgång efter 10-12 år utan större motgångar, fick nya problem.

Alfred Nobel var vid tiden för Krimkriget redan vuxen och just då utsänd på en längre studieresa till USA. Men han återvände och tillbringade några sista viktiga år av sin ungdom i Sankt Petersburg.

Det här är del två av tre delar om unge Alfred Nobel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista