Kvinnokliniken Örebro USÖ
1 av 2
Kvinnokliniken i Örebro är den enda kvinnokliniken i Sverige som jobbar utifrån det nya programmet i sin helhet. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.
Lena Wijk, forskare vid Örebro Universitet och läkare vid Kvinnokliniken
2 av 2
Lena Wijk är forskare vid Örebro Universitet och läkare vid Kvinnokliniken. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.

Snabbare återhämtning efter livmoderoperation

1:19 min

Ett nytt behandlingsprogram på USÖ gör att kvinnor återhämtar sig snabbare efter en livmoderoperation - och lämnar plats för fler patienter.

Varje år görs omkring 140 livmoderoperationer på Kvinnokliniken på USÖ. Operationerna görs av olika skäl, exempelvis på grund av stora menstruationer eller till följd av cancer i livmodern.

Forskning vid Örebro Universitet visar nu att återhämtningen efter en sådan operation går att påverka.

Lena Wijks forskning är gjord efter det att Örebros Kvinnoklinik införde ett nytt vårdprogram 2012, och jämför återhämtningen hos patienter som opererats innan och efter 2012.

– Vi har kunnat se en förbättrad återhämtning hos patienter som vårdats enligt det nya programmet, säger Lena Wijk. En större del av patienterna har kunnat gå hem den dag vi planerat, och när fler har kunnat gå hem tidigare så har vi fått plats att ta hand om andra patienter.

Det nya vårdprogrammet innebär bland annat att patienter inte längre uppmanas till att fasta innan operation, eller vila efter operation. Istället ligger mer fokus på att patienten själv ska vara aktiv i sin återhämtning.

– Vårdprogrammet går ut på att man ska komma upp och röra sig snabbt, säger Lena Wijk. Det innebär att istället för att personalen går och hämta en bricka med mat till patienten, så stöttar man patienten att hämta maten själv.

Kvinnokliniken på USÖ är idag ensam bland Sveriges kvinnokliniker om att jobba utifrån det nya vårdprogrammet i sin helhet. Men det tror Lena Wijk tror kommer att ändras.

– Inom vården kommer vi alltmer att tänka på att hur vi gör omkring vården också har betydelse, inte bara hur vi opererar, säger Lena Wijk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista