Avhoppare kritiserar avhopparverksamheten
– Man sätter sitt liv på spel, säger en tidigare kriminell till P4 Örebro. Foto: Robin Haldert / TT

Avhoppare kritiserar polisen

"Man sätter sitt liv på spel"
1:22 min

Polisens avhopparverksamhet kritiseras av en tidigare kriminell för att polisen kräver något i gengäld när man hjälper avhoppare.

Vi har tidigare rapporterat om att det bara är ett fåtal personer som varje år får hjälp att lämna den kriminella banan via polisens avhopparverksamhet i Bergslagen.

Men trots det är polisen nöjd med sin verksamhet.

När P4 Örebro pratar med en tidigare kriminell säger han att polisen kräver något i gengäld när en kriminell väljer att ta hjälp av polisens avhopparverksamhet.

– Polisen kunde inte erbjuda mig den hjälpen jag behövde bara för att jag inte gav polisen vad de ville ha. Jag tänker inte vara någon råtta, det finns inte, säger han.

Den person som P4 Örebro pratat med ser ingen anledning att avhoppare ska ta hjälp av polisen om man är tvungen att dela med sig av känslig information.

– Man sätter sitt liv på spel, säger han. 

Polisen menar att det inte finns något sådant krav, det som krävs är att personen helt bryter med sitt tidigare liv och att man inte begår nya brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".