Anders Larsson, vice brandchef, Nerikes brandkår.
1 av 2
Anders Larsson är vice brandchef vid Nerikes brandkår. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.
Tiina Johansson, beredskapsdirektör, Länsstyrelsen.
2 av 2
Tiina Johansson är beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

Ris och ros när militärövningen Aurora utvärderas lokalt

1:19 min

Bland kritikerna finns bland annat ett par kommuner och räddningstjänsten som menar att övningen tog orimligt mycket tid i anspråk.

När Länsstyrelsen i Örebro sammanfattar deras lokala samordningsarbete med höstens stora militärövning Aurora 17, så görs det med blandat omdöme. Anders Larsson är vice brandchef vid Nerikes brandkår. Han menar att övningen tog väl mycket tid i anspråk.

– Det var väl kanske lite som vargen kommer… och sen kom det ingen varg. Det gick ganska obemärkt förbi och det gick ganska mycket arbetstid för de här dagliga rapporteringarna som skulle göras, säger han.

Under Aurora 17 spelade Örebro län en ganska liten roll som transportlän, och övningen passerade mest obemärkt förbi. Så pass obemärkt att räddningstjänsten alltså menar att tiden samordningen tog, vilket handlar om en daglig kontakt mellan bland annat kommuner och räddningstjänst under övningen och flera förberedelsetillfällen inte motsvarade utfallet.

– Men jag skulle kunna tänka mig att det för de kommuner som inte är så vana att hantera Rakelradio och så vidare så var det ett värdefullt övningstillfälle att hantera de bitarna, säger Anders Larsson.

Även Askersund och Lekebergs kommun delar räddningstjänstens bild av övningen enligt länsstyrelsens egna utvärdering. Tiina Johansson är beredskapsdirektör vid länsstyrelsen och menar att tiden övningen tog i anspråk är försvarbar.

– Tänk om det hade inträffat någonting som hade berört övningsmomentet, det att transporterna skulle genom vårat län. Då hade man kanske inte varit så förberedd, säger Tiina Johansson och menar att länsstyrelsen inte skulle gjort något annorlunda så här i efterhand.

För även om Länsstyrelsen inte var direkt inblandade i själva militärövningen så tog de möjligheten att själva öva på deras rutiner.

– Absolut, det var ett gyllene tillfälle att öva helt enkelt, säger beredskapsdirektör Tiina Johansson vid Länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista