En död varg ligger i snön. Foto: Boo Westlund.
En av de två vargar som hittills skjutits i Värmland under årets licensjakt. Foto: Boo Westlund.

Fällda vargar normalfriska enligt obduktion

Stadsveterinär: Ingen av de elva har gamla skottskador
2:02 min

Ingen av vargarna som får fällas i Örebro län, i årets licensjakt, har fällts ännu. Men de vargar som fällts i Dalarna och Värmland har varit friska.

22 vargar får fällas i årets vargjakt, som pågår fram till 15 februari.

Än så länge har hälften skjutits. I Dalarna och Gävleborgs län har alla vargar fällts, medan två av sex djur skjutits i Värmland och en av sex i Västmanland. I Örebro län har ingen av de två vargar som får jagas fällts ännu.

Alla vargar som skjuts under licensjakten skickas till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, för obduktion. Flera av vargarna har undersökts av Erik Ågren, biträdande statsveterinär. Och enligt honom var tillståndet på vargarna bra.

– Det är inga särskilda sjukliga förändringar utan i stort sett är det friska vargar. Det kan finnas tandskador som det blir på frilevande djur, säger Erik Ågren.

De vargar som fällts i Värmland, en vuxen hane och en ung vuxen tik, beskrivs ha varit i normal kondition. Vargarnas exakta ålder ska undersökas vidare med hjälp av tandanalyser.

– En av dem kan ha haft skabb, det var en hudförändring som stod med i besiktningsprotokollet. Även det ska vi titta vidare på, berättar Erik Ågren.

Ytterligare ett fall av skabb har konstaterats på en varg i Dalarna. Och en annan av de fällda hanvargarna hade en testikel i buken.

– Det är sådant vi ser ibland, konstaterar Erik Ågren.

Ingen av de elva vargarna hade gamla skottskador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".