Bild på Elvira Eberfors som drabbats av svår Endometrios
Elvira Eberfors drabbades av svår Endometrios i högstadieåldern. Foto: Maria Eberfors.

Buksmärtor var endometrios: Läkare sa att jag inte kunde ha så ont

1:39 min

Elvira drabbades redan på högstadiet av svåra buksmärtor, men först åtta år senare förstod en läkare att Elvira led av sjukdomen endometrios.

– Läkarna man har träffat har behandlat en respektlöst. De har sagt att så här ont kan du inte ha eller det är bara att bita ihop, berättar Elvira Eberfors.

24-åriga Elvira drabbades redan på högstadiet av svåra buksmärtor men det dröjde mer än åtta år innan hon träffade rätt läkare och äntligen blev tagen på allvar.

– Jag har legat inlagd på ELSA i Uppsala, det är ett smärtrehabiliteringsprogram. Det var jag tvungen att hitta själv, säger Elvira.

Mars är Endometrios awareness month, en månad som ska uppmärksamma och sprida kunskap om sjukdomen. Under vecka tolv kommer nationella riktlinjer från Socialstyrelsen så att alla ska få samma vård i hela landet.

Endometrios innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. Hos en del läker endometrios ut av sig själv, men det vanligaste är att man behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.
(Vårdguiden 1177)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista